
Uniek aan onze opleiding: het is de eerste en enige in België die georganiseerd wordt door een erkende hogeschool! Kwaliteit verzekerd!
Deze opleiding stoomt je klaar om aan de slag te gaan als budgetcoach in je eigen organisatie, in een andere onderneming of met particulieren. De opleiding focust voornamelijk op het budget in budgetcoach. Je krijgt dus een grondige kennis mee over de wereld van financieel welzijn op de werkvloer en daarbuiten. Van armoede in België en de organisatie van professioneel budget- en schuldverlening, tot inzicht in financiële redzaamheid en inzetbare tools. Er wordt ook gewerkt aan basis gespreksvaardigheden, maar wil je gespreks- en coachingsvaardigheden volledig beheersen of verdiepen raden we aan om een opleiding coaching te volgen. De volledige leerdoelen kan je hier bekijken.
De opleiding bestaat uit vier volledige lesdagen en een eindproef. Deelnemers die voldoende aanwezig waren (minstens 75% van de lesdagen) én die slagen voor de eindproef verwerven de microcredential Budgetcoach, uitgereikt door Thomas More.
Je ontvangt een werkmap van de opleiding met:
-
handouts van elke lesdag
-
oefencasussen
-
lesmateriaal
Hieronder vind je hopelijk alle antwoorden op je vragen. Heb je nog vragen? Geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan zeker contact met ons op!
Ontdek alle info over de lopende opleiding kort en bondig in onze opleidingsbrochure:
Een opleiding met een perfecte balans tussen theorie en oefenen met casussen, alle (gast)lesgevers waren perfect op de hoogte van hun vak!
Afgestudeerde cursist 2023
Ik vond het globaal genomen een zeer interessante opleiding die goed past binnen het verkennen van een breder welzijnsbeleid. Financieel welzijn is een actueel thema en aangezien de werkvloer een weerspiegeling is van de bredere samenleving is het belangrijk om je als bedrijf daar van bewust te zijn.
Afgestudeerde cursist 2023
Er werd voldoende kennis en vaardigheden gedeeld en geoefend ongeacht welke functie die je nu bekleedt. Ik heb zo genoten van deze opleiding, jammer dat ze al gedaan is!
Afgestudeerde cursist 2024
Een korte opleiding om de basis elementen van het budgetcoachen te ervaren en hiermee aan de slag te gaan. Er is een goede afwisseling tussen theoretische kaders en praktijkgerichte oefeningen. De lesgevers begeleiden je, met veel enthousiasme, doorheen deze dagen. Een aangename en diverse groep, wat het nog meer boeiend maakte. Een aanrader!
Afgestudeerde cursist 2024
Module 1: Geldzorgen in België en de impact op de werkvloer (dag 1)
-
Wat is de huidige situatie in België op vlak van armoede, geldzorgen en schulden?
-
Welk bedrag hebben gezinnen nodig om menswaardig te kunnen leven?
-
Wat is de impact op de werkvloer en welke rol kunnen werkgevers opnemen?
Module 2: De plaats van een budgetcoach in het budget- en schuldenlandschap (dag 1)
-
Welke vormen van budget- en schuldhulpverlening bestaan er?
-
Hoe positioneert een budgetcoach zich hierin en wat is diens takenpakket?
-
Wat betekent beroepsgeheim voor een budgetcoach?
-
Met welke wetgeving moet de budgetcoach rekening houden?
Module 3: Vaardigheden als coach: kaders voor gespreksvoering en coaching (dag 2)
-
Welke communicatiekaders kan een budgetcoach gebruiken om in gesprek te gaan?
-
Hoe kan een budgetcoach mensen ondersteunen in het veranderen van gedrag?
-
Hoe kan een budgetcoach iemand (blijvend) motiveren?
-
Hoe bouwt een budgetcocach een goede coachingsrelatie op?
Module 4: Aan de slag als budgetcoach (dag 3 & 4)
In de derde en vierde lesdag leer je alle kneepjes van het budgetteren en krijg je tools hoe je hiermee aan de slag kan als budgetcoach. Het gaat dan over thema’s zoals:
-
administratie ordenen
-
budgetoverzicht en -plan opstellen
-
besparen en sparen
-
verkennen van de sociale kaart en gericht doorverwijzen
-
Iedereen die medewerkers of particulieren wil coachen om bewust om te gaan met geld, zich verder wil verdiepen in het thema van financieel welzijn of in de uitoefening van een job geconfronteerd wordt met dergelijke vragen en bezorgdheden van medewerkers.
Deze opleiding sluit aan bij de expertise en uitdagingen van hr-medewerkers, medewerkers van de sociale dienst, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen, jobcoaches, werkbegeleiders, enzovoort.
De opleiding wordt georganiseerd door het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn van de Thomas More-hogeschool. Wie voldoende aanwezig was (minstens 75% van de lesdagen) en slaagt voor de eindproef ontvangt niet zomaar een getuigschrift, maar wel een microcredential en digitale badge.
Een microcredential is een internationaal erkend ertificaat dat je behaalt via een mini-opleiding. Het gaat om kortlopende lespakketten die tegemoetkomen aan een specifieke nood in het werkveld. Een microcredential is daarom uitstekend te combineren met een job en gezin.
De leerresultaten die behaald worden tijdens een opleiding die leidt tot een microcredential zijn getoetst aan transparante en duidelijk omschreven standaarden en worden opgevolgd door interne kwaliteitsborging.
Lees het volledige impactrapport hier of bekijk de korte samenvatting in onderstaande infographic!
De opleiding budgetcoach wordt vooralsnog enkel door het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn georganiseerd. Dit gebeurt zowel in open aanbod als in-house op vraag van organisaties.
Open aanbod:
Het inschrijvingsgeld bedraagt 850 euro.
Als organisatie heb je mogelijk recht op een (gedeeltelijke) terugbetaling van het inschrijvingsgeld via de kmo-portefeuille of dankzij regelingen voor social profit bedrijven. Kijk dit zeker na.
In-house organisatie:
Wil je graag meerdere medewerkers laten opleiden tot budgetcoach? Dan kan je de opleiding in-house laten inrichten. Vul de vormingsaanvraag in en wij nemen contact met je op voor een offerte op maat.
BTW:
Er is geen BTW verschuldigd op de vermelde bedragen.De opleiding die momenteel loopt bestaat uit vier opleidingsdagen en een mondelinge eindproef. De opleiding gaat door in Campus National van Thomas More (Kronenburgstraat 62-68, 2000 Antwerpen) op onderstaande data:
-
donderdag 13 februari 2025, 9.30 uur tot 16.30 uur,
-
donderdag 27 februari 2025, 9.30 uur tot 16.30 uur,
-
donderdag 13 maart 2025, 9.30 uur tot 16.30 uur,
-
donderdag 27 maart 2025, 9.30 uur tot 16.30 uur,
-
donderdag 24 april 2025 (eindproef), een individueel tijdslot tussen 9.30 uur tot 16.30 uur
In het jaar na de opleiding voorzien we nog twee vrijblijvende intervisies. Hierin wissel je ervaringen uit met andere budgetcoaches.
Wil je inschrijven voor deze opleiding? Deze opleiding is reeds gestart, deelnemen is niet meer mogelijk.
Kan je niet langer deelnemen aan de opleiding? Laat ons dit dan tijdig weten via mail gericht aan sinmei.chiu@thomasmore.be
Annuleer je ten laatste 30/1/2025 om 12 uur, dan betaal je enkel de kosten die wij reeds moesten maken en niet meer omkeerbaar zijn. Daarna ben je het volledige inschrijvingsgeld van 850 euro verschuldigd met uitzondering van nog niet gemaakte cateringskosten.Blijf je graag op de hoogte van komende opleidingsmomenten? Laat je gegevens dan achter via dit formulier.
-